HÅNDSLAG   over
grænsen
MEDDELELSER FRA HOVEDSTADENS GRÆNSEFORENING
Juli 2004



HG fejret på behørig vis

Hovedstadens Grænseforening blev fejret på behørig vis, da foreningens 125-års- jubilæum blev markeret med en jubilæumsfest lørdag den 15. maj i Sankt Jakobs Sognegård på Østerbro i København. Godt et halvt hundrede medlemmer havde taget imod styrelsens invitation, heriblandt Grænseforeningens generalsekretær Knud-Erik Therkelsen og hustru Birthe, Grænseforeningens foreningskonsulent Claus JØm Jensen og hustru Helle, skoledirektør for Dansk Skoleforening for Sydslesvig Anders Molt lpsen og hustru Susanne, formanden for vores venskabsforbindelse Sønderjysk Arbejder-Forening (SAF), Rüdiger Schulze og hustru Marlies samt den sydslesvigske teatergruppe "Æ Amatøer".
Jubilæumsfesten foregik i en hyggelig og munter atmosfære. Teatergruppen Æ Amatøer sørgede for god underholdning, og Grænseforeningens generalsekretær Knud-Erik Therkelsen holdt festtalen. Generalsekretæren roste foreningens arbejde og fremhævede HG som en aktiv lokalforening i Grænseforeningen. Skoledirektør Anders Molt lpsen og SAF's formand Rüdiger Schulze holdt korte taler, hvori de sagde tillykke til HG og tak for den støtte, foreningen har ydet til de danske i Sydslesvig gennem årene.
Styrelsen ønskede at markere jubilæumsåret på en speciel måde. Som tidligere omtalt har HG givet 100.000 kr. til Idrætsgrunden i Flensborg. Ved jubilæumsfesten fik teatergruppen Æ Amatøer doneret 20.000 kr. som anerkendelse for det arbejde, teatergruppen udfører til bevarelsen af det sønderjyske sprog. Teatergruppens leder, Johann Mikkelsen, takkede for det store bidrag, som var det største bidrag, teatergruppen nogensinde har modtaget.
Styrelsen brugte endvidere jubilæet til at udnævne tre nye æresmedlemmer. Styrelsen har udnævnt de forhenværende styrelsesmedlemmer Ib Brorson, John U. Jensen og Arne Sigvartsen til nye æresmedlemmer. Desværre kunne kun Ib Brorson deltage i jubilæumsfesten. Ib Brorson modtog et diplom som synligt bevis på sit æresmedlemsskab af foreningens formand Lise Estrup. Formandens tale til æresmedlemmerne kan læses andetsteds i Håndslaget.
Ib Brorson takkede for udnævnelsen til HG's æresmedlem og modtog anerkendelsen med glæde. I sin takketale glædede han sig bl.a. over den positive udvikling, foreningen befinder i. Diplomerne til John U. Jensen og Arne Sigvartsen er blevet overrakt til dem personligt af foreningens formand Lise Estrup og kasserer Else Toft efter jubilæumsfesten.

Mirco Fischer



Studieturen

3.-5. september 2004

Studieturen finder i år sted i dagene 3.- 5. september med bus fra Helsingør Turistfart, og forhåbentlig med vores sædvanlige gode chauffør Birger.

Af turens program kan nævnes følgende: Indkvarteringen sker på Christianslyst, der er Sydslesvigs Danske Ungdomsforeningers kursusejendom i Notfeld ved Sønderbrarup i Angel. Telefon: 0049 4641 92229.
Overnatningerne vil ske på enkelt- eller dobbeltværelser (se venligst tilmeldingsblanketten).

Prisen for deltagelse i studieturen er kr. 1.770 pr. deltager med tillæg på kr. 230 for et enkeltværelse. Udover busrejsen og opholdet på Christianslyst dækker prisen frokost og middag pa udrejsedagen, 3 måltider om lørdagen samt 2 måltider om søndagen. Drikkevarer betales særskilt.

Der er kun 12 enkeltværelser på Christianslyst, og derfor vil mange, der ønsker at få et enkeltværelse, få tildelt et 4-sengsværelse som enkeltværelse. Ligeledes er der heller ikke nok dobbelværelser, så flere vil få tildelt et 4-sengsværelse som dobbeltværelse.
På 4-sengsværelserne er der 2 senge med boksmadras, og 2 køjesenge samt et badeværelse.
Vi prøver at dele sol og vind lige således at de, som har haft et enkelt- eller dobbeltværelse det ene år, vil få et 4-sengsværelse året efter og omvendt, og vi håber, at medlemmerne har forståelse for denne fremgangsmåde.

Tilmelding til studieturen sker ved indsendelse af den vedlagte tilmeldingsblanket senest den 27. juli 2004. Sidste frist for betaling til studieturen er 12. august 2004. Vi håber, at mange af foreningens medlemmer har lyst til at deltage i studieturen.

Turudvalget



Udnævnelse af æresmedlemmer

I forbindelse med foreningens 125 års jubilæum har styrelsen besluttet at udnævne 3 æresmedlemmer, og nedenfor er refereret, hvad foreningens formand Lise Estrup udtalte i den anledning:

IB BRORSON
"Ib, det er 3 år siden, at du forlod styrelsen efter en meget aktiv periode. Du blev indvalgt i styrelsen i april 1993, så det var i alt 8 år, at du gav din arbejdskraft til HG ved at sidde i styrelsen. Du blev næstformand i 1994 og ud over dette har du siddet i vores dybbøldagsudvalg, hvor du prøvede at engagere spejdere og FDF'ere til at sælge mærker.
Du har også været formand for turudvalget og turleder i nogle år, og du har været en flittig besøgende ved årsmødeme i Sydslesvig. Du er stadig et trofast medlem ved vore arrangementer, så vi har ikke helt mistet kontakten.
Før du kom i styrelsen, havde du også en meget aktiv periode i dine ungdomsår, i vores ungdomsafdeling "UFFE", og når man læser gamle protokoller fra dengang, støder man ofte på dit navn. Du har også lagt mange ressourcer i grænselandsarbejdet, så det er mig en glæde at kunne udnævne dig til ÆRESMEDLEM af Hovedstadens Grænseforening".

ARNE SIGVARTSEN
"Arne Sigvartsen var som medlem af styrelsen meget aktiv, han lavede mange studieture til Sydslesvig, han var turleder og mødeleder og meget mere. Der er måske nogle i aften, der var med på turene dengang og som derfor kan huske ham. Han var sognepræst ude på Amager i Sundby Kirke, hvor der også blev afholdt nogle møder. Jeg kan huske, vi til disse møder fik forloren skildpadde. Det er en stor glæde at kunne udnævne Arne Sigvartsen til ÆRESMEDLEM af Hovedstadens Grænseforening som en tak for den store indsats, han har ydet i foreningens tjeneste.
Arne Sigvartsen er på grund af helbredet ikke i stand til at være til stede her i dag."

JOHN U. JENSEN
"Det er nu godt 2 år siden at John U. Jensen af helbredsmæssige årsager forlod styrelsen.
John blev valgt ind i styrelsen som vikar for kassereren i 1968. Men da den tidligere kasserer ikke var interesseret i at fortsætte, da han kom hjem, bad man John U. Jensen om at fortsætte, og det sagde han ja til.
På generalforsamlingen det efterfølgende år den 14. april 1970 blev John så valgt (genvalgt) ind i styrelsen, og han var foreningens kasserer i godt 8 år frem til den 25. april 1977. Herefter fortsatte John som almindeligt styrelsesmedlem, og han har også været medlem af Grænseforeningens Amtssammenslutnings Dybbøldagsudvalg fra maj 1973 samt siddet i vores eget Dybbøldagsudvalg. Det vil sige, at John har været aktiv i HG's styrelse i over 33 år.
John har lagt mange ressourser i arbejdet for grænselandet. Derfor vil vi i foreningen gerne sige tak for et godt samarbejde ved at udnævne ham til ÆRESMEDLEM af Hovedstadens Grænseforening. John U. Jensen har desværre på grund af sygdom måttet melde afbud til i aften".



Årsmøderne 2004

Årsmødeme i Sydslesvig fandt sted i dagene 11. til 13. juni. Bo og jeg har igen med stor glæde deltaget.
Temaet i år var "Vi møder Vestnorden", og dette gik de fleste taler ud fra. I år er det firsindstyvende gang, årsmøderne blev afholdt, og det var godt vejr alle dagene, kun et par byger ind imellem.
Vi startede fredag aften i Askfelt. Aftenen startede med underholdning ved, at børnehavebørnene sang, og derefter underholdt skolens elever; og som altid var det med godt humør, at børnene optrådte. Aftenens taler var skolens tidligere leder Thomas Ole Hegelund. Han var leder i et par år omkring 1969 (han omtalte skolens 20 års jubilæum).
Hilsen fra Danmark blev bragt af generalsekretær Henrik Hagemann fra Nordisk Råd. Aftenen sluttede med tryllekunstneren Gert Petersen, der fortalte, at han var opvokset i Flensborg, og han underholdt til stor glæde for børnene, hvor der var en del, der hjalp ham som assistenter i hans numre. Efter selve mødet var der hyggeligt samvær.
Lørdag startede med friluftsmøde i Egernførde om eftermiddagen. Årsmødetalen blev holdt af formanden for Grænseforeningen Torben Rechendorff. Også han kom ind på, hvad er "Vestnorden" for et begreb. Underholdningen blev leveret af Borreby børnehave, der sang; gymnastik ved SdU's amtshold, skolens eget lille orkester samt FDF-orkesteret fra Vejle som tidligere år.
Aftenmødet lørdag i Slesvig fandt sted i SdU-hallen ved Idrætspladsen. Der var underholdning ved FDF fra Harboøre, et kor fra de 2 skoler i Slesvig, Gottorp Skolen og Hiort Lorenzen-Skolen, de tre nordiske troubadourer, Jogvan Andrias Joensen fra Færøeme, Johan Pirlbauer fra Lapland og Per Warming fra Danmark samt Slesvig Folkekor. Der var 2 talere, SSF's formand og højskoleforstander Dieter Paul Küssner, der talte om sine oplevelser i Grønland (han var iklædt en grønlandsk anorak). Det land ligger højt mod nord og langt mod vest som en fjern del af norden. Trods fjernheden har vi noget til fælles og naturligvis meget der skiller. Island, Grønland, Færøerne og Vestnorge er selvstændige folk, der alle har haft eller er fortsat i et historisk skæbnefællesskab med Danmark. Han understregede, at der alle fire steder er tale om selvstændige folk. Det adskiller dem fra sydslesvigerne, der har valgt at knytte sig til det danske folk.
Den anden taler var højskoleforstander Thue Damgaard Kjærhus, og han talte om Danmark, der var blevet mindre de sidste 500 år. Faktisk har vi tabt de sidste ni krige, men alle disse nederlag har styrket det danske. Danmark er i dag et af de mest homogene lande i Europa, sagde Thue Damgaard Kjærhus, og efter at have beskrevet lidt om de mange dialekter, vi har i Danmark, samt sprogene i de andre nordiske lande, sluttede han med ordene: "Sydslesvig er som den yderste forpost for Norden noget særligt. I er bro og front mellem Norden og Centraleuropa".
Søndag var der friluftsmøde i Slesvig. Festtalen blev holdt af kulturminister Brian Mikkelsen, der forklarede, hvor vigtigt arbejdet i det danske mindretal er for hele Europa. Det er alt sammen med til at styrke båndene over den dansk-tyske grænse og grænsen mellem Norden og Centraleuropa. Jeg kan konstatere, at det danske mindretal i Sydslesvig står stærkere end for bare nogle år siden. Det er ligesom Grænseforeningens formand, Torben Rechendorff, sagde det for nylig: "I har tydeligvis ikke til hensigt at glemme det danske, og vi andre har heller ikke i sinde at glemme jer", sagde Brian Mikkelsen. Kulturministeren påpegede, at mindretallene har en opgave i Europa.
Grænseforeningens generalsekretær Knud-Erik Therkelsen var også taler, og han talte om, hvor vigtigt det var, at sydslesvigerne ikke glemte Grænseforeningen, og sagde blandt andet: "Som vi har støttet og fortsat støtter jer, har vi også brug for jeres støtte i Danmark."
Der var underholdning ved de forskellige orkestre, gymnaster fra Vejrup Gymnastikefterskole, og for børnene var der hoppeborg, sminkning m.m.
Det var et par gode dage med dejligt vejr, og vi fik hilst på mange af vores venner i Sydslesvig.
Der blev sagt mange gange "hils dem vi kender derhjemme".

Lise Estrup



Roskilde Dyrskue

Igen i år kom der en opfordring fra Grænseforeningen om at deltage på deres stand på dyrskuet i Roskilde. Jeg deltog sidste år og syntes, at det var en kæmpe oplevelse. Derfor valgte jeg at melde mig til at stå på standen lørdag formiddag fra kl. 9.30 til kl. 13. I lighed med sidste år havde jeg taget min lille familie med, så de kunne gå rundt i god tid for at kigge på de mange forskellige maskiner m.m., inden vi samlet skulle gå rundt og kigge på alle de mange dyr.
Jeg mødte op i god tid på standen, hvor Arne Lyshøj fra Grænseforeningen i Roskilde var i gang med at brygge kaffe. Standen (teltet) havde en anden placering end sidste år. Det var blevet flyttet på grund af stor tilmelding af heste. Flag og stander med vores logo, det flotte Dybbølmærke, var allerede sat op udenfor. Masser af brochurer, reklamer, Flensborg Avis, balloner, nøgleringe og meget andet var lagt frem på bordene. Plancher med historie, billeder og nyheder fra det dejlige Sydslesvig var anbragt indenfor langs med teltdugen. Der var udfærdiget en konkurrence, som var et spørgeskema, hvor man kunne læse næsten alle svarene på plancherne, bortset fra et enkelt. Gevinsten til den heldige/dygtige vinder, som kunne alle svarene, var et weekendophold på Christianslyst.
Jeg stod på standen sammen med et ægtepar fra Roskilde, en herre fra Sakskøbing, samt Arne Lyshøj og Claus Jørn Jensen fra Grænseforeningen. Vi havde nogle dejlige timer i strålende sol med kontakt til en masse mennesker, bl. a. via udlevering af balloner og bolcher (naturligvis i vore farver røde/hvide). Mange deltog i konkurrencen og fik tillige en sludder over en kop kaffe med småkage til. En del større børn kiggede indenfor, og de fik nøgleringe, brochurer og hvad de ellers kunne have interesse i.
Lise Estrup kom og afløste mig. Hun havde haft svært ved at komme til dyrskuet på grund af meget stor tilstrømning. Alle veje var blokerede af biler, så Lise valgte at tage dyrskuebussen fra Roskilde station. Min vagt var nu overstået, og jeg skulle hen og kigge på dyrene sammen med mine to børnebørn på 4 og 1½ år. Det var svært at komme til, for i det vidunderlige vejr var der masser af mennesker overalt. Vi fik da klappet små nyfødte kalve, føl og grise. Efterhånden var det som at gå mod strømmen hele tiden, så efter et par timer fandt vi udgangen og tog med bussen til Roskilde station for at køre videre med tog til København. En dejlig dag var ved at være forbi.

Annie Birgitte Andresen



Næste nummer af Håndslag over grænsen udkommer i november 2004